lördag 3 november 2012

How to - Lingonsylt

Så äntligen har jag ro nog att skriva dethär inlägget. Inte säker på att någon är intresserad, men man vet aldrig. I annat fall så kan jag kolla här istället för att ringa farmor nästa gång jag tappar bort receptet.

Hur som helst, det receptet jag går efter är min farmors, och hon har kört på det sen jorden skapades typ.
Det man behöver till denhär sylten är inget mer än lingon, socker och vatten.

Lingonen kan man antingen plocka själv, eller så köper man ett antal liter från någon bärförsäljare/affär/släkting. Just de lingon jag använde i år köppte pappa åt mig från en bärförsäljare vid järnvägsstationen.

Innan sylten kan göras måste lingonen rensas (nähä) och den regeln jag går efter är att kan jag tänka mig att äta bäret så kan det bli sylt av det, även om det är lite mosigt och lite fult. Sånt märks inte i slutändan.
Om du inte är säker på när du kommer ha tid att koka bären går det utmärkt att frysa in dem. Jag brukar lägga dem i fryspåsar, 1 kg i varje så långt det går, och sen skriver jag vikten på påsen.

Det som är bra att veta är att
2 liter lingon väger ungefär 1 kg
och 1 kg lingon ger ungefär 1½ kg sylt



Till 1½ kg sylt behöver du

1 kg lingon
2 dl vatten
5-7 hg socker

2-3 (glas)burkar beroende på storlek
Den största grytan du äger


Först av allt ska burkarna diskas. De flesta går att köra i diskmaskinen, och så länge de inte luktar av det de innehöll från början (om du återanvänder burkar) så går de att använda. Jag är inte säker på om det gör något på syltens smak om burken fortfarande luktar tacco-sås, men jag känner att det är bäst att inte chansa.
Jag föredrar glasburkar, dels för att jag tycker det känns lyxigare, och dels för att sylten kommer vara 100 grader varm när man häller upp den, och glas blir enklare att hantera.


När burkarna är rena och fina så tar man fram grytan och häller i lingon tills den är ungefär halvfull. För mig fick det bara platts ett kg lingon, så jag kokade min sylt i flera omgångar.
Jag vet att det låter fånigt och jobbigt, men ja.. andra omgången hade jag i 1½ kg lingon och ja... det gick väll sådär... Det finns en anledning till att man inte ska ha för mycket bär i grytan.





Gör du sylten på färska/tinade bär sätter du nu plattan på max, häller i vattnet och låter det koka upp och sedan ska det koka i 5 minuter.

Har du frysta bär sätter du plattan på max och häller i vattnet och sedan väntar du tills den stora isklumpen som blir har tinat och det inte längre är några klumpar eller hårda bär kvar.






Efter det är det dags att hälla i sockret.

Jag mäter upp det i förväg med hjälp av en djup talrik och en köksvåg. När det står 5-7 hg så brukar jag alltid lägga mig mitt emellan, dvs 6 hg, och eftersom jag gillar söta saker så la jag till lite mer socker.
Det man ska veta här är att trots att jag har 6 hg socker i sylten blir den inte överdrivet söt. Vill man ha den som de i affärerna så får man nog dra sig upp mot 7 hg, och kanske mer endå.





När man rört ner sockret tills det inte syns så ställer man klockan på 15-20 minuter och låter det puttra. Under tiden behöver du inte röra om i sylten mer än en 3-4 gånger.

Om jag inte missminner mig påverkar tiden hur konsistensen blir på den färdiga sylten. Jag kokar min 15 minuter, och sedan har jag inte jättebråttom att ta av den från plattan, så ja.. är du osäker kan du lägga dig mitt emellan här med.
Även här ska man vara medveten om att konsistensen troligtvis inte kommer vara som på sylten i affären. Kokar man den i 15-17 minuter så är den fortfarande relativt lättflytande. Bör dock nämnas att den stelnar när den svalnar, så den kommer få en fastare konsistens än den har när den är färdigkokt.


Medans sylten kokar råder jag dig att hålla dig i närheten av spisen. Det kommer puttra på en stund och allt verkar lugnt, och sedan hör du plöttsligt hur det fräser mot plattan när det kokar över och så ser det ut som bilden i början. Jag gör så att jag håller koll på det tills det bubblat upp till kanten, och sedan sänker jag värmen tills det håller sig på en hanterbar nivå. (På denhär spisen är det från 12 till 10/8, beroende på hur nära kanten det är)

Det ska fortsätta bubbla, men när du väl sänkt värmen så är det inte lika stor risk att det kokar över.



När sylten är klar tar du bort eventuellt skum från ytan med en sked. Försök att inte få med några bär.
(det rosa fluffet är faktiskt väldigt sött, så smaka på det och du kanske inte vill slänga ut det)

När du kommit såhär långt är det bara att ösa upp sylten i burkarna. Jag använder en soppslev, och när jag gjorde andra omgången så upptäckte jag att det fungerade bra med måttet jag använt till vatten tidigare också. Jag rekomenderar att spilla så lite som möjligt på utsidan av burkarna; sylt blir väääldigt kladdigt även när man tror man torkat av dem ordentligt.
När du fått på locken på burkarna ordentligt så kan du skölja av eventuellt kladd under kökskranen, eller torka bort det med blött papper eller en trasa. Kom dock ihåg att burkarna kommer bli varma.


Min första omgång med sylt, gjord på 1 kg bär, fyllde två burkar.
Den andra, gjord på 1.7 kg bär fyllde fyra.

Kan eventuellt varit så att det blev lite över från första omgången, mins inte riktigt. För säkerhets skull är det alltid bra att ha någon mindre burk att ha eventuellt överflöd i.

Förvara de oöppnade burkarna svalt, som i matkällaren eller längst ner i skaferiet, och den du tar av kan du ha i kylen.
Eftersom lingon innehåller så mycket naturliga konserveringsämnen så behöver du inte vara orolig för att sylten blir för gammal på ett bra tag.

När du kommit såhär långt är det bara att njuta av den underbara kännslan av duktighet, och om du vill ge bort någon burk kan vanliga tråkiga burkar lätt piffas upp med lite tyg, lite garn och en julklappslapp.



Lycka till med syltkoket och berätta gärna om jag varit till någon hjälp.



Over and out <3

2 kommentarer:

  1. Kul att läsa! Synd att jag hatar lingonsylt xD När kommer tutorial på jordgubbsylt? ;)
    Du borde sälja sylt ju!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt funderat på att ge mig på jordgubbssylt också, men jag tror det får vänta tills man kan få tag på färska jordgubbar. mAmi har gjort det ett antal gånger, så recept finns ;P
      Annars är det nog apelsinmarmelad som står näst på listan... Måste bara hitta ett recept på det ;3

      Och jag hade nog gett mig på att sälja sylt om det inte var så jävla tråkigt att rensa bär xD

      Radera